Stranice

utorak, 12. lipnja 2012.

Tičino ili fondant masa - "plastelin" za torte


Već dugo slinim za tortama koje nisu ukrašene šlagom ili šaumom nego tičino masom. Jednostavno me oduševljava nešto poput ovog (vidi sliku lijevo) i lani sam  provela tjedne tražeći recept i način kako raditi s fondant ili kako ju kod nas zovu, tičino masom. Našla sam 3 osnovna recepta što se tiče sastojaka:


1. masa na bazi munchmallowsa - najskuplja varijanta i nisam ju isprobala.

2. masa na bazi šećera u prahu i želatine s dodatkom biljne masti - isprobala i oduševljenje u granicama, jer je zbog dodatka masnoće jako osjetljiva na toplinu i u ljetnim mjesecima se topi. Recept koji sam isprobala se nalazi ovdje.

3. masa na bazi šećera u prahu i želatine bez masnoće - nešto tvrđa i treba ju dobro promjesiti da bi bila podatna i meka za oblikovanje, ali super otporna na toplinu i moj osobni favorit. Jedina mana je što se brzo suši zbog čega morate kod izrade ukrasa biti nešto brži. Recept možete pronači ovdje.

Lani sam prvo napravila tortu za sv. potvrdu našeg kumčeta u obliku biskupske kape s masom br. 3 koja je izgledala ovako:
 


Za prvi rođendan sam svom mišu ispekala tortu koju sam ukrasila masom br. 2 i muku sam mučila jer se sve skupa topilo i talilo, ali je ipak dobro ispalo. Evo rezultata:



Ove godine sam se odlučila za treču verziju tičina i bacila se na projekt "Teletubbiesi". Rezulatat je bio ovakav:


Razgovarala sam s nekoliko gospođa koje su vrsne pekaćice kolača, ali se sve nekako boje tičina, osobito zato jer je skup. U dučanu je pakiranje od 1 kg oko 80 kn! Kad sam im rekla da ga ja radim sama, rekle su da se boje jer nikad nisu vidjele kako se to radi. To je razlog zašto sam odlučila ovdje pokazati kako sam radila tičino za svoju posljednju kreaciju.

Što vam treba: recept, sastojci iz recepta, velika zdjela za mijesiti, lunčić i oko sat vremena slobodnog vremena.  Teletubbiesi, kakao i "Barni" su trebali biti dovoljni da moj malac bude dobar sat vremena.:-))


Osnovni sastojci su šećer u prahu (Frank je provjereno najbolji, "no name" šećeri često sadže škrob i ne garantiram da će tičino ispasti dobro), želatina u prahu, glicerin (iz ljekarne cijena oko 10 kn za 1dl) i fruktoza (može i glukoza ili dekstroza. Ja sam ovaj put miješala fruktozu i glukozu. Ima ih u DM-u za oko 14 kn.) i voda.

 
Po želji možete koristiti arome (u ampulama, nikako ne one u boćicama koje se koriste za likere jer sadrže previše tekućine) i boje (ja koristim one u prahu. Ima ih u KTC-u po cijeni od nekih 15 kn po boji, ali ih ne treba puno i rok upotrebe im je nekih 3 godine. Druge žene se kunu u gel boje, ali ih ja nisam našla u trgovinama.)


U zdjelu dodajte pola kilograma šećera u prahu.
VAŽNO!: šećer u prahu se mora obavezno prosijati kroz sito kako vam eventualne grudice ne bi kasnije stvarale probleme i uništile trud.
Stavite želatinu zajdeno s vodom u zdjelicu da nabubri.


U lonac dodajte fruktozu i jednu žlicu vode i zagrijavajte dok se svi kristali šećera ne otope.
VAŽNO! Ne smije zakipjeti.



Kad se otopi maknite s vatre i ostavite da se pola minute ohladi, zatim dodajte glicerin uz stalno mješanje. Za mjerenje glicerina možete koristiti žlićicu od sirupa za kašalj, jer su na njoj označeni mililitri ili špricu iz apoteke.

Sada dodajte želatinu i mješajte dok se sva ne otopi. Ne morate više zagrijavati jer je temperatura otopine dovoljno visoka da se sve otopi.

E sad si skuhajte kavu i uživajte nekih pola sata dok se cijela stvar ne ohladi. Kad bude hladno, eventualno malo mlako tada je vrijeme za miješenje. Nemojte ostaviti stajati predugo jer će se cijela stvar pretvoriti u žele. Kad se ohladi možete unutra dodati aromu (ja sam stavila cijelu ampulu arome od naranče) i ako vam cijeli tičino treba u samo jednoj boji dodajte ju sada. Ako vam treba više nijansi onda ju morate naknadno dodati kad je tičino gotov. Odvojite komad i umijesite boju.


Ulijte smjesu u prosijani šećer u prahu i miješajte kuhačom, žlicom ili lopaticom.


Kad postane pregusto za miješanje počnite mijesiti.


Nakon potrošenih 25-30 dag šećera cijela stvar je još poprilično tekuća.


Nakon potrošenih pola kg šećera stvar je još uvijek u nekom polutekućem stanj. Sada je pravi trenutak da provjerite što vam rade klinci, jer nakon ove faze nema ostavljanja dok se sve ne dovrši.


Moje dijete je bilo jako dobro, predobro čak, pa su se moji strahovi da radi neku nepodopštinu naravno ostvarili. "Barnija" je bilo posvuda, a cipele smo jedva očistili. Nakon pola sata čišćenja vratila sam se sa strahom svom tičinu, ali ništa se nije dogodilo.

Sada treba dodavati šećer malo pomalo. Oko 10 dekagrama pa mijesiti i tako sve dok ne dobijete masu sličnu plastelinu koja se više ne lijepi za ruke. Ne zaboravite šećer prvo prosijati!!!


Nakon dodanih 20 dag šećera stvar je još uvijek bila mekana.


Ovako izgleda gotov tičino. Ovaj puta sam potrošila cijeli kilogram šećera. Količina šećera će vam svaki puta varirati jer ovisi o temperaturi i vlazi u zraku. Ponekad će vam trebati 750 grama, a ponekad i više od 1 kilograma.


Ako ga ne koriste odmah morate ga dobro zamotati u prozirnu foliju, tako da nema doticaja sa zrakom. Nemojte štedjeti, već omotajte sa 3-4 sloja istiskajući mjehuriće zraka. Ja još sve skupa zatvorim u tupperware zdjelicu. Važno je da nema doticaj sa zrakom jer će se inače osušiti. Čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Ne u frižideru jer će vam se zbog nagle promjene temperature kondenzirati tekućina  i cijela stvar će se topiti. Možete čuvati ovako i do mjesec dana. Ja ju volim napraviti 2-3 dana ranije nego ju trebam jer mi je s njom ljepše raditi kad se malo "odmori".

Prije nego s njom počnete ukrašavati kolač morate ju dobro promjesiti da omekša i postane podatna. Ako je jako tvrda stavite ju na 10-20  sekundi u mikrovalku, ali budite oprezni da se ne počne taliti. Možete ju bojati bojama koje ne sadrže puno tekućine, npr. boje u gelu i boje u prahu koje otopite u kap-dvije tekućine. Ja ih topim s aromom u ampuli.

Tortu možete filati s čime želite i stavite ju nakon filanja na sat vremena u zamrzivač da se stisne. Torta mora biti izvana premazana slojem kreme koja nije vlažna, nikako šlag ili marmelada. Najbolje su kreme na bazi margarina. Ja sam za svoju skuhala sok od 2 naranče s malo šećera i gustina u gustu kremu i umiješala četvrtinu margarina u ohlađeno. S tom smjesom sam u tankom sloju namazala tortu izvana.

Tičino razvaljajte na debljinu od oko 3 mm na veličinu duplo veću od torte. Da vam se ne bi lijepio koristite gustin (škrobno brašno) i njime posipavajte kao kad brašnom sipate da vam se ne lijepi tijesto. Ja ga zaglađujem rukama iako postoje "gladilice" za taj dio posla. Evo jedan kratak video kako staviti tičino na kolač.

Ako imate kakvih pitanja pokušat ću vam naravno odgovoriti. Želim dobru zabavu!!!


Broj komentara: 25:

  1. ajme, tako si divno to sve objasnila:) za svaku pohvalu:) ljubim te:**

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozz :)
    Koliko ticina dobijete? Sa ovim sastojcima? Koliku masu?
    Koliko mi je potrebnu za ukrasiti tortu na kat?
    Hvala lijepa...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovisno o tome hoćete li raditi neke figurice od tičina ili ćete tortu samo "obući" ovisi i potrošnja. Meni je za teletubbies tortu i za biskupsku kapu bilo dovoljno uzeti masu po receptu, tj. od 1 kg šećera u prahu. Poslije sam radila još dvije veće teletubbies torte i bilo je dovoljno za figurice i sve ostalo. Uskoro ću staviti i te slike na blog. Za toru na tri kata uzela sam 1,5 kg šećera, znači masu i pol po receptu. Za prvi puta možda bolje da napravite masu i pol pa da ne strepite hoće li Vam biti dovoljno.
    Puno uspjeha želim i zabave želim!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobar dan imam jedno pitanje posto sam sinoc zamesila fondant po prvi put stavila ga u kutiju i umotala u providnu foliju, ali on se stego kako da resim taj problem i dali nece fondant da puci.. posle svega ako uspem da ga stavim na tortu, dali smem da ga stavim u frizder il da malo odstoji. Hvala unapred :) pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. Isprika što tek sad odgovaram!
    Normalno je da se tičino stisne i bude tvrd. Možete ga na 10-tak sekundi staviti u mikrovalku, pa tako 2, 3 puta i mjesiti. Ne smije biti predugo jer će se taliti. Dobro ga je prerezati u manje komade i mijesiti komat po komad, pa kad sve omekša opet spojiti.
    Kad je na torti najbolje ga je staviti na hladno. Ja ga ne stavljam u frižider jer se voli početi taliti zbog vlage u njemu. Iako je moja prijateljica uspješno tortu potrpala na par sati u frižider bez posljedica.
    Još jedan savjet. Prije nego stavite tičino na tortu, cijelu ju izvana premažite kremom i potrpajte na sat-dva u zamrzivač. Ona će se stisnuti i neće biti osjetljiva na "grubosti" za vrijeme stavljanja tičina.
    Puno uspjeha i veselja sa vašim tortama!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dobro vecer mene zanima koliko tocno ide glukoze ili fruktoze,dali stavljate samo jednu kasiku od 5ml glicerina i dali ide samo jedna zelatina...unaprijed hvala

      Izbriši
  6. Evo još jednom cijelog recepta
    1 vrećica+1 žličica želatine u prahu
    60 ml hladne vode
    8 žlica fruktoze ili glukoze
    1 žlica vode
    15 ml glicerina
    1 kg šećera u prahu
    Fruktozu ili glukozu s 1 žlicom vode na laganoj vatri otopiti i maknuti s vatre. Dodati 15 ml glicerina uz stalno mješanje i želatinu namočenu u 60 ml vode. Kad se ohladi, ali prije nego se želatina stisne dodati šećeru u prahu i mijesiti dok nije gotovo. Obojati po želji i uživati u ukrašavanju torte.

    Eto nadam se da je sad jasnije.

    OdgovoriIzbriši
  7. draga Mama na zadatku, budući da se bavmo istim hobijem u svoje slobodno vrijeme te da dijelimo životne stilove, a uz to imamo i jako slične blogove, ovim putem Vas srdačno pozdravljam te bih Vam htjela izraziti želju za praćenjem Vašeg bloga, no ne nalazim tu opciju, osim putem fejsa, kojeg trenutno (još) nemam.

    Lijepi pozdrav,

    boysmama
    slatka zavrzlama
    http://slatkazavrzlama.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  8. Lijepi pozdrav Boysmama!

    Drago mi je upoznati ljude koji imaju kreativnu žicu. Svaka čast na tortama koje izrađujete! Ja na žalost nemam vremena raditi ih često, tako da je to 1-2 torte godišnje i nemam priliku dobro istrenirati tehniku, ali za moje potrebe je dovoljno.
    Što se tiče opcije pračenja, nisam ni uočila da je nemama. Priznajem da me tehnika pregazila i dosta stvari ne znam. Pokušati ću uključiti tu opciju.

    Lijepi pozdrav!

    Mamanazadatku

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav, ovdje jedna na zalost ne zaposlena mama koja obozava peci torte Ali prvi puta cu raditi sa ovom mason, pa me samo zanima kako se mogu lijepiti figurice na na ticino ili to uopce nije potrebno, bojim se da mi ne pobjegnu sa torte?!

    OdgovoriIzbriši
  10. Kad radim figurice tada dijelove spajam čačkalicama i same figurice na tortu također učvrstim čačkalicama. Dobro je prokuhati šećer s malo vode i kad se ohladi koristiti tu otopinu kao ljepilo. Na površine koje se spajaju lagano nanjeti kistom i spojiti.

    Evo link od Boysmama koja ima prikazano kako ona radi tičino i figurice od tičina. http://slatkazavrzlama.blogspot.com/p/tutorial.html

    OdgovoriIzbriši
  11. Pozdrav :)
    mene zanima koja bi torta po okusu najbolje pristajala uz samu ticino masu?
    unaprijed hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Nema veze kakvog okusa je torta. Tičino je sam po sebi samo sladak, bez neke arome. Možemo ga aromatizirati po želji dodavanjem aroma u ampulama. Nikako ne dodavati arome za likere, jer sadrže previše tekućine i tičino će se topiti.
    Iz iskustva znam da ionako 90% ljudi ne jede tičino, već ga "ogule" sa svog komada torte, pa se i ne vrijedi mučiti s okusima i aromama tičina.

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav :D
    Zanima me gdje s tortom nakon što je prekrijemo fondanom? Čitala sam da ne u hladnjak zbog vlage i svega ostalog, da se fondant kao topi. A gdje onda s njom? Sad je već previše toplo da bi torta stajala vani zbog krema? A nekako mi nije na ruku da je oblažem fondanom dvi ure prije nego gosti dođu?? Unaprijed hvala..

    OdgovoriIzbriši
  14. Nije preporučljivo staviti u hladnjak, ali ja sam jednu stavila na par sati i nije se dogodilo ništa. Možda se malo "orosila". Ako je fešta poslijepodna, a torta se ukrasi ujutro nebi smijelo biti problema u frižideru. Inače ju potrpam u vinski podrum (većina rođendana se slavi u vinogradu), jer je to najhladnija prostorija koju imam. U svakom slučaju kad ju jednom krenemo rezati onda i onako više nije važno hoće li se tičino malo otopiti.

    OdgovoriIzbriši
  15. Fešta je tek navečer, tamo oko 19h.. znači najbolje bi bilo onda iz jutra ili čak malo kasnije!? A nezz, inače kad slavimo malom (zima je) pa sve vani stavim ili u ostavu, ali mislim da bi i u ostavi sad bilo toplo za kremu!?
    Hvala Vam na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  16. Bilo bi dobro da se vi koji radite torte od tih masa dogovorite kako se to radi. Gore u receptu piše da šećer (fruktozu) treba otopiti i da ne smije zakuhati, Gledam na drugoj nekoj stranici potpuno isti recept, omjeri sastojaka su 100 posto isti i tamo piše da fruktozu treba otopiti i kuhati 30ak sekundi(!).

    Što jel se to onda ne smiej zakuhati ili se to mora još i kuhati?
    Meni nije isto jel se nešto ne smije zakuhati ili se mora kuhati.

    OdgovoriIzbriši
  17. 100 kuhara, jedan recept i 101 način pripreme. Dobro je poznato da čak mama i kći nemaju jednak način kuhanja istog jela i nije se vrijedno oko toga uzrujavati.

    Ja osobno ne bi riskirala s prokuhavanjem fruktoze, jer postoji opasnost da cijela stvar počne karamelizirati i poprimi žućkastu boju. Ali to je samo moje mišljenje.

    OdgovoriIzbriši
  18. Lijep pozdrav! Zeljela bih samo pitati da li tortu treba necim premazati prije no sto se nanese fondan? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  19. Pozdrav, je li smije ovaj Vas fondan u frizider i posto pravim tortu sa ganache kremama je li smijem da lijepih na njih da ne pravim butter kremu??
    Veliko hvala!

    OdgovoriIzbriši
  20. Pozdrav! Radila sam fondan po receptu sa secerom u prahu,zelatinom i vodom. Napravil sam figuricu koja se preko noci susila na zraku,ujutro je bila jako tvrda i lomljiva. Ostatak je u frizideru u foliji i mekan je,ali interesira me hoce li kada prekrijem tortu tim fondanom se i na njoj fondan tako stvrdnuti. Planiram ju drzati u frizideru dan i pol, jer je u kuci toplo. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  21. Pozdrav!Zanima me smijem li obložiti tortu ticino masom vecer prije,rođendan je sutradan popodne ali se bojim da nesto ne pođe po zlu pa nestignem popraviti pošto bi prvi puta s tim radila.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  22. Pozdrav!Zanima me smijem li obložiti tortu ticino masom vecer prije,rođendan je sutradan popodne ali se bojim da nesto ne pođe po zlu pa nestignem popraviti pošto bi prvi puta s tim radila.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  23. zanima me mogu li bijelu fondan masu od 1 kg.ofarbati?

    OdgovoriIzbriši
  24. Da li se torta od fondana moze brzo otopiti?

    OdgovoriIzbriši