utorak, 11. rujna 2012.

Marmelada od crnog grožđa

Jedan od karakterističnih mirisa ovog dijela kasnog ljeta je miris grožđa. Berba se zahuktala ove godine znatno ranije nego inače. Nadam se da ćete uspjeti pronaći još negdje neobrano crno grožđe da isprobate ovaj recept. Ja koristim tzv. katabu. To je mirisna stara sorta crnog grožđa koja slovi kao jedna od najboljih za izradu crnog vina, ali i marmelade od grožđa.

Postupak je jednostavan:
Uberete grožđe, po potrebi operete i skinete bobice s peteljki. Sve lijepo izgnječite tako da pusti sok. Ja sam to napravila sa štapnim mikserom. Zatim prokuhajte nekih pola sata-sat da omekša. Pasirajte, po volji vruće ili hladno.

Postoje 2 verzije, prvo je džem, a drugo marmelada.
1.) Po litri propasiranog soka dodajte 1 kg šećera i 1 želin. Kuhajte po uputi na želinu.
2.) Po litri propasiranog soka dodajte 1 kg šećera i kuhajte dok se ne zgusne do željene gustoće.

Vruće puniti u staklenke i čvrsto zatvoriti poklopcem. Staklenke složiti u korito obloženo dekom i dobro ih zamotati da se polako hlade. Na taj način se sve skupa "pasterizira".

Meni se ne da gnjaviti s celofanima, vrućim staklenkama i svim ostalim cirkusima koje nailazim po receptima i knjigama. Ja to direktno iz lonca vrelo sipam u hladne staklenke i dobro zatvorim njihovim poklopcem. Samo morate paziti da su poklopci čisti i da nisu oštećeni ili izvitopereni jer će povući zrak i pokvariti će se marmelada. I moja mama stalno tako radi i s ajvarom i sokom i svime što se kuha i sipa u staklenke ili boce. Nikad nam nije pukla ni jedna!

Javite kako vam je ispalo!

Zimnica - Turšija

Evo došlo nam je vrijeme zimnice! Ulovila sam malo vremena da s vama podijelim jedan dobar recept kako nabrzaka i bez milijon flašica složiti veću količinu zimnice. Evo što vam je potrebno za tzv. Turšiju:

8 litara vode
2 litre alkoholnog octa
400 grama šećera
300 grama soli
1 konzervans
1 vinobran
povrće po želji
jedna veća kanta s poklopcem (cca 20 l)
mreža za pokrivanje zimnice ili tanjur ili neki drugi teret.

Vodu, šećer, sol i ocat stavite u jedan veliki lonac i pustite da zavri. Kad se ohladi umješajte vinobran i konzervans. Povrće operite, očistite i stavite u kantu. Zalijte otopinom za turšiju i pokrijte mrežom (ima ih u poljoapotekama i nekim trgovinama mješovitom robom) ili tanjurom da povrće ne pliva na površini. Možete napuniti i nepropusnu vrećicu vodom koju dobro zatvorite, pa staviti gore umjesto tereta. Samo pazite da ne procuri inače je sve za smeće. Ostavite stajati nekih mjesec dana da se sve sažme i onda DOBAR TEK!

Od povrća može mrkva, karfiola, brokula, luk, manje glavice zelja narezane na četvrtine, krastavci, slatka feferona, paprika, zeleni pradajzi i dr. Po želji. Količine odredite sami prema želji i naravno veličini posude koju imate.

Ovo je količina  dovoljna za prosječnu četveročlanu obitelj. Po želji možete složiti više ili manje. Ako vam ostane smjese, stavite ju u neku posudu koju možete dobro zatvoriti i čuvajte dok vam ne zatreba. Neće se pokvariti. A i povrće upije malo tekućine pa će vam trebati da nadodate ako vam ostane na suhom.

Uživajte u ljetno-jesenskim radostima!
Došlo nam je vrijeme zimnice! Ulovila sam malo vremena da s vama podijelim jedan dobar recept kako nabrzaka i bez milijon flašica složiti veću količinu zimnice. Evo što vam je potrebno za tzv. Turšiju:

8 litara vode
2 litre alkoholnog octa
400 grama šećera
300 grama soli
1 konzervans
1 vinobran
povrće po želji
jedna veća kanta s poklopcem (cca 20 l)
mreža za pokrivanje zimnice ili tanjur ili neki drugi teret.

Vodu, šećer, sol i ocat stavite u jedan veliki lonac i pustite da zavri. Kad se ohladi umješajte vinobran i konzervans. Povrće operite, očistite i stavite u kantu. Zalijte otopinom za turšiju (hladnom) i pokrijte mrežom (ima ih u poljoapotekama i nekim trgovinama mješovitom robom) ili tanjurom da povrće ne pliva na površini. Možete napuniti i nepropusnu vrećicu vodom koju dobro zatvorite, pa staviti gore umjesto tereta. Samo pazite da ne procuri inače je sve za smeće. Ostavite stajati nekih mjesec dana da se sve sažme i onda DOBAR TEK!

Od povrća može mrkva, karfiola, brokula, luk, manje glavice zelja narezane na četvrtine, krastavci, slatka feferona, paprika, zeleni pradajzi i dr. Po želji. Količine odredite sami prema želji i naravno veličini posude koju imate. U prosjeku vam treba nekih 6-10 kg povrća. Ovisno što uzmete.

Ovo je količina  dovoljna za prosječnu četveročlanu obitelj. Po želji možete složiti više ili manje. Ako vam ostane smjese, stavite ju u neku posudu koju možete dobro zatvoriti i čuvajte dok vam ne zatreba. Neće se pokvariti. A i povrće upije malo tekućine pa će vam trebati da nadodate ako vam ostane na suhom.

Uživajte u ljetno-jesenskim radostima!