srijeda, 17. listopada 2012.

Pizzete

Kod nas se u zadnje vrijeme zaredalo nekoliko prigoda kada nam je trebalo nešto fino, brzo i jeftino za počastiti. Pošto večina ljudi voli pizzu, ovo mi se činilo super i za svačiji ukus, a i nije neki kunst za pripremiti. Usput pizzete su odlične za "počistiti" frižider od svih onih komadičaka salame, sira i sličnih stvari koje će inače za 2-3 dana završiti u smeću.
Evo recepta:
60 dag brašna (kakvo imate, oštro glatko nema veze)
1 germa (kvasac)
1 žličica šećera
malo soli
1 dl ulja
toplog mlijeka po potrebi
U malo mlijeka stavite šećer i germu nek se diše. U međuvremenu izmjerite sve ostale sastojke i stavite u zdijelu. Dodajte dignutu germu i uz dodavanje toplog mlijeka zamjesite mekano tijesto, poput onog za štrukle. Ostavite da se diže cca. 30 minuta. Razdijelite na 2 dijela i svaki razvaljajte na debljinu od nekih 1cm. Pomješajte malo ulja s kečapom i tom mješavinom premažite tijesto. Posipajte sirom, pancetom, šunkericom ili što već volite ili vam se mota po frižideru. Zarolajte i režite šnite debljine 2-3 cm. Šnite naslažite u nauljeni lim i pecite na 180 Celzijusa nekih 20-30 minuta. Kad izvadite iz pečnice naslažite pizzete u zdijelu obloženu kuhinjskim ubrusima i pokrijte krpom te ostavite stajati nekih 10 minuta (ovo bi trebalo napraviti sa svim vrstama diganog tijesta jer tako ostaje sočno i mekano). Poslužite toplo veselom društvu!

Slike nemam jer je ekipa sve smazala prije nego sam uspjela uslikati. Ali obećajem da će uskoro osvanuti.

Razmišljam da bi se ovo dalo izvesti i u slatkoj varijanti. Kad isprobam podijelit ću svoja iskustva s vama.

Pusa i dobar tek!