utorak, 19. lipnja 2012.

Playdough za manje od 5 kn!

Playdough je super stvar za igranje, jer postoji gotovo bezbroj načina na koje se može igrati s njim. Problem  je što je relativno skup i ako ga dijete ne zatvori osuši se i možete ga baciti. Odlučila sam isprobati recepte za playduogh koje sam pronašla širom interneta.

U svim receptima su sastojci isti: brašno, voda, sol, ulje, soda bikarbona, jestive boje i po želji šljokice i eterična ulja. Postoje 2 načina pripreme: onaj kad se sastojci kuhaju i onaj kad se ne kuhaju. Prvo sam isprobala ne kuhani i bio je katastrofa! Sol se nije rastopila kod miješenja i osjetila se pod prstima. Nije bio mekan i podatan, već nekako grub i čudan. Moj mali ga nije htio ni pogledati. Nakon par dana stajanja sol se počela otapati, pa je cijela stvar bila mokra i gnjecasta. Naravno završio je u kanti za smeće.

E sad je na red došao onaj kuhani. Savršen! Mekan, podatan, ne lijepi se, nema kristalića soli. Jednostavno fantastičan! Recept? Evo ga:

1 šalica brašna (oko 240 ml)
1/4 šalice soli
1 žlice sode-bikarbone
1 žlica jestivog ulja (bilo koje)
1 šalica vode
 jestive boje, arome i šljokice  po želji
10 minuta vašeg dragocijenog vremena.


Ova količina je bila dovoljna za sve ovo što vidite na slici.

Prvo pomiješajte suhe sastojke u loncu i zatim dodajte vodu i opet promiješajte. Sve skupa stavite na laganu vatru i neprestano miješajte, najbolje kuhačom. Nakon kratkog vremena sve će se zgusnuti i početi odvajati od lonca što je znak da je kuhanje gotovo. Ako želite cijelu količinu obojiti jednom bojom dodajte ju odmah, a ako želite više boja tada prvo skuhajte. Kad je kuhano uzmite manju količinu, dodajte boju i mijesite na površini posipanoj brašnom. Ne bojte se, nije vruće. Dodavajte brašno dok ne dobijete željenu čvrstoću. Ovako dobiven playdough možete čuvati i nekoliko tjedana u hermetički zatvorenoj posudi ili najlonskoj vrećici najbolje u frižideru.


VAŽNO! Ne staviti u frižider jer će se cijela stvar pretvoriti u kašu. Samo ga zatvorite da se ne osuši i držite na sobnoj temperaturi. 


Playdough uradi sam - 5 kn. Pola sata za u miru popiti kavu - neprocijenjivo!









Nema komentara:

Objavi komentar