utorak, 11. rujna 2012.

Došlo nam je vrijeme zimnice! Ulovila sam malo vremena da s vama podijelim jedan dobar recept kako nabrzaka i bez milijon flašica složiti veću količinu zimnice. Evo što vam je potrebno za tzv. Turšiju:

8 litara vode
2 litre alkoholnog octa
400 grama šećera
300 grama soli
1 konzervans
1 vinobran
povrće po želji
jedna veća kanta s poklopcem (cca 20 l)
mreža za pokrivanje zimnice ili tanjur ili neki drugi teret.

Vodu, šećer, sol i ocat stavite u jedan veliki lonac i pustite da zavri. Kad se ohladi umješajte vinobran i konzervans. Povrće operite, očistite i stavite u kantu. Zalijte otopinom za turšiju (hladnom) i pokrijte mrežom (ima ih u poljoapotekama i nekim trgovinama mješovitom robom) ili tanjurom da povrće ne pliva na površini. Možete napuniti i nepropusnu vrećicu vodom koju dobro zatvorite, pa staviti gore umjesto tereta. Samo pazite da ne procuri inače je sve za smeće. Ostavite stajati nekih mjesec dana da se sve sažme i onda DOBAR TEK!

Od povrća može mrkva, karfiola, brokula, luk, manje glavice zelja narezane na četvrtine, krastavci, slatka feferona, paprika, zeleni pradajzi i dr. Po želji. Količine odredite sami prema želji i naravno veličini posude koju imate. U prosjeku vam treba nekih 6-10 kg povrća. Ovisno što uzmete.

Ovo je količina  dovoljna za prosječnu četveročlanu obitelj. Po želji možete složiti više ili manje. Ako vam ostane smjese, stavite ju u neku posudu koju možete dobro zatvoriti i čuvajte dok vam ne zatreba. Neće se pokvariti. A i povrće upije malo tekućine pa će vam trebati da nadodate ako vam ostane na suhom.

Uživajte u ljetno-jesenskim radostima!

Nema komentara:

Objavi komentar